Naše inspirace

Sirupy, které pohladí duši i tělo 04. 12. 2024 Ovocné příběhy
Představte si, že jste právě absolvovali dvouhodinový výklad o třeboňském kostele a klášteře. Jste nadšení, ale zmrzlí až na kost, protože je sice březen, ale venku začalo sněžit. Říkáte si: „Ještě rychle oběhneme zámek a hurá do tepla!“ Na nádvoří zámku ale narazíte na voňavý obchůdek, který změní váš plán. Sirupy, mýdla, koření, oleje, čaje, masti – vše v aromatickém koncertu, co těší všechny smysly.

O krajině, v níž na vás zavolá vaše duše 02. 12. 2024 Ovocné příběhy
Letos jsme se rozhodly věnovat DobroOvoce Jesenicku. Je to totiž kraj, který je mou srdcovou záležitostí. To, že zrovna toto místo se letos muselo potýkat s ničivými povodněmi, mě velmi silně zasáhlo. Pojďte se se mnou vydat na malý výlet do kraje krásy, tajemna, síly i bolesti. Kraje, který je drsný i silný, ladný i divoký. Věřím, že i tímto mu můžu alespoň malinko pomoci.

Ta, která voní po bylinkách 26. 11. 2024 Ovocné příběhy
V našich balíčcích najdete letos i produkty z Mýdlárny Koukol. V článku se podíváme na to, kdo je Magdalena Špeldová, která za projektem stojí. Je to další žena, která nás inspiruje. Užijte si její příběh.

Zavěšené DOBROovoce pro Jesenicko 23. 11. 2024 Jak zraje firma
Kdo si vzpomínáte na zavěšené pomeranče či citrony? Inspirací nám byly kavárny, které nabízely Zavěšené kafe pro všechny ty, kteří byli v životní situaci takové, že si svoji kávu dopřát nemohli. Letos se ve velmi nepříznivé situaci ocitli obyvatelé Jesenicka a tak jsme se v mimořádném vánočním výdeji rozhodli zavěšené DOBROovoce věnovat lidem z Jesenicka.

Zdravá firma i v čase krize 29. 10. 2024 Ovocné příběhy
Od chvíle, co kamion přijel, je to pro mě jedna velká šmouha. Moc nevím, co se ve skladu dělo. Okamžitě na plac a začít třídit a nakládat do našeho auta, kterým Milan ovoce rozvážel až do 9 hodin večer. Mezi tím Míša s Evou napsaly všem místům a zákazníkům co se děje a že musíme přeskládat celou logistiku a večer či ráno jim napíšeme, kdy bude ovoce připraveno k výdeji. Poslední co si pamatuju, jak na sebe v 7 hodin večer s Kačkou křičíme a ona říká: “My s holkama odcházíme, protože pokud máme jednu z hodnot, že pracujeme s energií s respektem, tak se tu nemůžeme sedřít. A ty jdeš taky. A pokud ne, mně je to jedno, ale shodly jsme se na tom, že tvoříme zdravou firmu, kde o sebe pečujeme, a tohle není cesta. Pokud se tu chceš zničit, tak prosím, ale já nedovolím, abys zničila i holky.”

Logistická kovbojka aneb Slibem nezarmoutíš 29. 10. 2024 Ovocné příběhy
Rozhodli jsme se, že nachystáme alespoň ovoce z Ostrova chutí. Vracím se do skladu a pomáhám Evě připravovat bedýnky. Ve 14 h volá dispečerka, že kamion je na zadané adrese. Obíháme s holkama nevelký areál, ale nikde nikdo. Jediné co za celé dopoledne projelo kolem, byla tatrovka s pískem.

5 důvodů, proč kupovat ekologicky pěstované citrusy 18. 10. 2024 Tipy z ovocného světa
Šetrně a ekologicky pěstované ovoce je na první pohled dražší než to konvenční. V bitvě o nejlepší cenu tak nejspíš nikdy nezvítězí. Ovoce si však většinou kupujeme z jiných důvodů, než že by to byl levný způsob obživy. Pojďme se tedy podívat na to, jaké benefity nám může ovoce se smysluplným původem poskytnout.

Exploze chutí bez kalorií? To jsou granátová jablka 01. 10. 2024 Tipy z ovocného světa
Granátová jablka byla odpradávna fascinujícím plodem. Ve starověkém Egyptě je považovali za symbol plodnosti a prosperity, v judaismu jsou zase symbolem spravedlnosti. Kdo zná řeckou mytologii tak ví, že hrály důležitou roli v příbězích o Persefoně, Afroditě či Heraklovi. Ač se na první pohled nezdají, uvnitř ukrývají skutečnou krásu. Však se také objevují na mnoha slavných obrazech od takových velikánů, jakým byl třeba Sandro Boticelli.

Dává to celé smysl? 27. 09. 2024 Ovocné příběhy
Dnes jsme měli důležitý hovor s Antonisem z KoinoBio. Blíží se další sezona, objednávky předplatného jsou v plném proudu a my si vždy potřebujeme ujasnit, zda-li jsme stále na stejné lodi. Jaký význam má naše spojení dnes i v budoucnu? Jak hodnotíme uplynulý rok? Proč Výdejna chutí spolupracuje zrovna s řeckým družstvem KoinoBio? Dává nám to všem stále smysl?

Nechme to dozrát 23. 09. 2024 Tipy z ovocného světa

“Já bych chtěla granátové jablíčko, mami. Kdy už budou?”

“Musíš počkat do listopadu. To je čas, kdy granátová jablíčka dozrávají. Někdy je to dříve, někdy později”

Proč zrovna Výdejna chutí 16. 09. 2024 Jak zraje firma
Co kdybychom vám řekli, že jste už zapomněli, jak chutná opravdové ovoce? Možná jste nikdy nepoznali plnou chuť čerstvě utrženého citronu nebo pomeranče, dozrálého pod sluncem, bez chemie a umělého dozrávání. Dnešní supermarkety vás od těchto chutí odřízly. Ale co když existuje cesta zpět k těmto zážitkům, které vám otevřou nové chuťové obzory? Ponořte se s námi do světa chutí, které jste ještě nezažili, a zjistěte, co jsme pro vás objevili.

Teleportovat citróny zatím neumíme 05. 09. 2024 Jak zraje firma
Taky závidíte hrdinům ze sci-fi filmů červí díry a cestování v čase a prostoru lusknutím prstu? My jo! Kdybychom mohli vyslat paprsek a přenést všechny dobroty z Řecka rovnou sem - bez kamionů a dodávek. To by byla taková pohoda 🤠

Řecký horský čaj - zázrak bohů 12. 08. 2024 Tipy z ovocného světa
Na minulém borůvkovém výdeji byly kromě borůvek k mání také různé řecké lahůdky - od fantastických oliv, přes voňavé koření až po řecký horský čaj. Tento nápoj kromě řeckých pastýřů (někdy se mu přezdívá i pastýřský čaj) pili prý i řečtí bohové. Není divu, protože jeho účinky na zdraví jsou ohromné. V článku se dozvíte, jak vám může prospět a kde všude jej můžete využít.

Nejsem nezralý, jsem Verdello! 11. 08. 2024 Tipy z ovocného světa
Jsou jedinečné nejen svým vzhledem a chutí, ale také dobou sklizně. Vždyť v létě obvykle citroníky odpočívají a sklizeň je už dávno passé. Zelené citrony Verdello jsou prostě unikát, jehož hlavním producentem jsou právě farmáři ze Sicílie. Pojďme se podívat tomuto voňavému citronu na zoubek.

Jak jsme ochutnávaly Sicílii - část první 07. 08. 2024 Ovocné příběhy
V prvním díle našeho cestopisu vás vezmeme do druhého největšího města na Sicílii - Katánie, a samozřejmě také mezi citroníky. Vydejte se s námi na průzkum východní části tohoto krásného ostrova, jehož osud je těsně spjat s majestátní sopkou Etnou.

Jak si vyrobit vlastní citrusový likér a co z něj umíchat 06. 08. 2024 Recepty
Nejznámější citrusové likéry jsou zřejmě limoncello a Grand Marnier. Zatímco destilovat pomeranče na slavný francouzský alkohol sami doma asi nebudete, limoncello zvládnete úplně hravě. A až ho budete mít v malíku, můžete místo citrónové kůry použít třeba kůru z bergamotu nebo pomeranče. Pojďme se naučit základní citrusový likér - název se pak už odvíjí od použitého citrusu (citron=limoncello, pomeranč = arancello atd.)

5 důvodů, proč jíst citróny v létě 26. 07. 2024 Tipy z ovocného světa
Co se vám vybaví, když se řekne letní osvěžení? Je někde mezi prvními pěti citrónová chuť? Měla by být, citróny totiž mají spousty skvělých vlastností, díky kterým nám pomohou cítit se svěže a ochladit se v parných dnech.

Sady pod Etnou: Jak sopečná půda dává vzniknout gurmánským pokladům 24. 07. 2024 Tipy z ovocného světa
Když se zamyslíme nad tím, co činí některé druhy ovoce opravdu výjimečnými, často se dostaneme k půdě, ve které rostou. Jedním z fascinujících přírodních jevů, který má zásadní vliv na chuť a kvalitu ovoce, je sopečná půda. Právem je považována za jednu z nejúrodnějších na světě, a to díky unikátní kombinaci vlastností, které z ní dělají ideální prostředí pro pěstování plodin. Pojďme se podívat, proč je sopečná půda tak speciální a jak konkrétně ovlivňuje chuť ovoce.

Zelená slupka není problém aneb Jak poznat zralý citron 22. 07. 2024 Tipy z ovocného světa Ovocné příběhy
Potkali jste někdy v obchodě zelené citrony nebo ne perfektně zralé pomeranče? Vsadím se, že ne. Když potom na začátku sezóny přijedou v rámci našich prvních výdejů z řeckých sadů citrusy, které mají částečně nebo úplně zelenou slupku, mnoho zákazníků znejistí. “Jsou nezralé? Za tohle jsem zaplatil tolik peněz?” A aniž by ochutnali, jsou zklamaní, že ovoce není v kvalitě, kterou si představovali. Je to ale opravdu tak? Jsou zelené citrony a pomeranče podtržené nebo je pravda někde jinde?